URBAN PLAYGROUND

 

 

 

 

 

 

URBAN PLAYGROUND

This project works to establish a central public space by reconnecting the ground floor level. It links all of its surroundings: It creates a magnet space that would increase the number of visitors to the district and improve its desirability as a place to live.

The first idea was to work on a stratified construction of the project. 
A dialectic between forms and deforms: Between the register of the periscope, the pure object, the window on the city, aligned on the main street with a view of downtown. And that of the inhabited ground which leads the visitor in a path, by making him live an experience and letting him interact with the various programs and various vertical layers. The main hall relates the whole system, and relates the lower ground to the upper level; the escalator is in counterpoint with the staircase of the hall. A transparency and horizontal and vertical visibility is made possible by the use of glass boxes, crossed by the light. The museum lets in an abundance of natural light that enters vertically through patios inside the ground, which changes the appearance of the artwork and the ambience of the space itself with the passage of time, throughout the day and all along the four seasons of the year.
The ground contains the permanent program and the upper level contains the temporary program of the Museum.

The project outlines a dynamic and multi-functional program in which every
deformation of the ground floor surface generates a program, a vertical or horizontal circulation. The public place is rhythmed by a café that is located on the ground and lower level, within a vertical deformation that turns into terraces on the exterior side of the skin. It takes part of the event scene and is facing the other terraced place that includes the Auditorium, which is between the ground floor and lower level. This space can be used for projections, events, and performances. Interaction is generated between people, art, and artists. On the right side of the project, another deformation of the ground contains the shops and boutiques that are also accessible and generate a sitting area. This public place offers a place for the students and working staff, a lunchtime area, shaded seating, water features, bike station, areas for children, and skatepark. There’s also a material continuity created with the context that variates between mineral
and green space.

The path starts with the plazza that leads the visitor to the first floor ground (R-1)
level where the hall takes place. The plazza generates an interaction between the visitor and the education space, throughout which the visitor can also view the auditorium, thanks to the transparent surfaces. For example, the visitor can choose to take his tickets and start the permanent exhibition, or can choose to work in the educational spaces. As we said previously, it’s a museum for everyday life, so the parcours are varied and the accessibility to each program can be independent from one another to promote free circulation. The offices are also in this same first ground level floor (r-1), The other part of the permanent exhibition continues on the second ground level (-2), where the art storage and technical part is according to the protection from the light. Through the elevator, stairs in the hall, or escalator, all kinds of vertical circulation is possible, and
it is possible to arrive to the upper Level (R+1), where the temporary exhibition is located. The light covers the whole level and enters through the glass volume that encompasses the whole upper volume. So the temporary exhibition space is positioned in the upper level with a large glazing frame, 3m by 1m50, and has an access to the desirable high quality diffuse north light.
This upper volume has a 6 meter deep terrace that embraces the theatre of the city, incorporating seating for visitors to sit, relax and enjoy the view in an urban lounge. The glass is a crystal glass by Saint Gobain, a laminated glass containing a liquid crystal film assembled between at least two plastic interlayers. The liquid crystals align when the electrical current is switched on, causing the glass to turn transparent instantly. When the power is switched off, the glass has a naturally opaque appearance, blocking vision (total privacy), yet permitting light to pass through. This glass is manually controlled and has 3 different teintures. sunlight can be balanced with the occupants needs and the thermal performance of the space through the manual control of it.

Vercken + Riachi